Jarząb pospolity GRANATNAJA 140 cm

29,00 PLN

Owoce bardzo duże, słodkie, ciemnogranatowe. Jarząb pospolity zwany jarzębiną może mieć formę dużego krzewu lub małego drzewa. Dorasta do 7-12 m wysokości.
Wiosną na gałązkach rozwijają się baldaszki białych kwiatów, a z nich w końcu lata jadalne, ciemnogranatowe owoce, które zdobią drzewa jeszcze zimą. Zielone, pierzaste liście jesienią zabarwiają się na kolor żółty lub pomarańczowoczerwony. Jarząb wygląda atrakcyjnie od wiosny aż do zimy. Idealnym przeznaczeniem są dla niego grupy drzew zdobiących wjazd, wielogatunkowe żywopłoty i zarośla przyjazne dla ptaków oraz osłaniające przed wiatrem. Ze względu na luźne, eleganckie i bardzo dekoracyjne korony można je również sadzić pojedynczo. Jest drzewem niewysokim i nadaje się również do małych ogrodów. Jaskrawe owoce przypominające wyglądem jagody mogą być przysmakiem nie tylko dla ptaków, ale można też z nich przyrządzać bogate w witaminy przetwory, które cenione są w kuchni i przetwórstwie. Jarząb może być uprawiany w zaroślach o naturalnym charakterze wraz z dereniem jadalnym, jabłoniami rajskimi i czeremchami. Jako podszyt nadają się rośliny okrajkowe, które dobrze rosną w warunkach lekkiego zacienienia, np. naparstnice, funkie czy bodziszki. Owoce jarząbu wykorzystywano już w starożytnej Grecji i Rzymie. O ich wyjątkowej wartości decyduje duża zawartość witaminy C. W stanie surowym są kwaskowe czasem gorzkie, ale sporządzone z nich soki, syropy, kompoty, galaretki, nalewki czy likiery cechują się wspaniałym aromatem i wybornym smakiem. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Jarząb jest rośliną leczniczą. 


 

Nazwa botaniczna:

Sorbus aucuparia var. Granatnaja

Kategoria:

Status:

dostępny

Wysokość:

1,4 m

Stanowisko:

Półcień , Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Duża

Forma :

Roślina w pojemniku

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: Jarzębina jadalna