Morwa czarna 140-160 cm

16,00 PLN

Morwa czarna jest niższa od białej (osiąga wysokość 10 m). Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Jej owoce są purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne. Ojczyzną morwy czarnej jest Azja, w formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech.  W klasztorach z owoców morwy czarnej wyrabiano wino morwowe.Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B. Produkt z gołym korzeniem. 

Nazwa botaniczna:

Morus nigra

Kategoria:

Status:

dostępny

Wysokość:

1,4 m - 1,6 m

Stanowisko:

Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Duża

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie
Kwitnienie
Dojrzałość zbiorcza

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: Morwa