MALINOTRUSKAWKA Japońska

12,50 PLN

 

Rzadko spotykany w ogrodach krzew, niezwykle cenny i odporny na nasze warunki atmosferyczne. Odmiana powstała z połączenia malin i truskawek - po raz pierwszy wyhodowano owoce w Chile. Jest to odmiana, która niewątpliwie przez swój pyszny smak, niecodzienny atrakcyjny wygląd przyciąga niejednego konesera owocowych smaków. Roślina jest w formie półkrzewu,  kwitnie w lipcu. Kwiaty, białe, duże. Zapylane przez owady. Owoce są żywoczerwone, dojrzewają w sierpniu, duże, kuliste i błyszczące. Są jadalne, w smaku przypominają owoce morwy, średnicy ok. 30 mm. Owocuje na pędach jednorocznych. Owoce malinotruskawki nadają się do spożycia na surowo, w smacznych deserach owocowych lub jako przetwory. Poleca się przede wszystkim sporządzanie konfitur i dżemów, ponieważ owoc daje prawdziwą głębię smaku – co z kolei stanowi prawdziwy raj dla podniebienia. Malinotruskawka najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu, dorasta do 60-70cm wysokości ma kulisty pokrój. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur.Roślina rodzi średniej wielkości, białe kwiaty już w maju. Natomiast duże, jadalne, owoce mające ok 4 cm średnicy pojawiają się pod koniec sierpnia. Na pojedynczej roślinie poszczególne owoce dojrzewają stopniowo, dlatego można długo cieszyć się ich owocami.

Malinotruskawka nie jest całkowicie mrozoodporna i w klimacie Polski może przemarzać zimą. Dlatego pod koniec jesieni zimującą część krzewinki należy zabezpieczyć przed mrozem. Malinotruskawka nie wymaga regularnego przycinania. Na wiosnę usuwamy jedynie pozostałości zeszłorocznych zielonych pędów.

Nazwa botaniczna:

Rubus illecebrosus

Kategoria:

Status:

dostępny

Wysokość:

5 cm - 20 cm

Stanowisko:

Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Mała

Forma:

Roślina w pojemniku

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie
Kwitnienie
Dojrzałość zbiorcza