46,00 PLN
21,00 PLN
U nas spotyka się najczęściej morwę białą (Morus alba), dorastającą do 20 metrów. Ma gładkie miękkie liście i białawe lub jasnoróżowe niepozorne kwiatki. Jej owoce to drobne niełupki obrośnięte soczystymi osnówkami z okwiatu. Są one białe z jednej strony i czerwonawo nabiegłe z drugiej, są podobne do jeżyn. W smaku są bardzo słodkie i nieco mdłe. Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej preparat otrzymywany z owoców morwy stosuje się w stanach zapalenia tkanki kostnej i okołostawowej. Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Nazwa botaniczna:
Morus alba
Kategoria:
Status:
niedostępny
Wysokość:
1,2 m - 1,4 m
Stanowisko:
Słoneczne
Wytrzymałość na mróz:
Duża
Forma:
Roślina z gołym korzeniem
Przykładowe zdjęcie sadzonki:
Ulistnienie w zależności od pory roku
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Sadzenie | ||||||||||||
Kwitnienie | ||||||||||||
Dojrzałość zbiorcza |
46,00 PLN
21,00 PLN
73,00 PLN
24,00 PLN
39,90 PLN
24,00 PLN
39,90 PLN