Morwa BIAŁA

21,00 PLN

U nas spotyka się najczęściej morwę białą (Morus alba), dorastającą do 20 metrów. Ma gładkie miękkie liście i białawe lub jasnoróżowe niepozorne kwiatki. Jej owoce to drobne niełupki obrośnięte soczystymi osnówkami z okwiatu. Są one białe z jednej strony i czerwonawo nabiegłe z drugiej, są podobne do jeżyn. W smaku są bardzo słodkie i nieco mdłe. Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej preparat otrzymywany z owoców morwy stosuje się w stanach zapalenia tkanki kostnej i okołostawowej. Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. 

Nazwa botaniczna:

Morus alba

Kategoria:

Status:

niedostępny

Wysokość:

1,2 m - 1,4 m

Stanowisko:

Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Duża

Forma:

Roślina z gołym korzeniem

Przykładowe zdjęcie sadzonki:

Ulistnienie w zależności od pory roku

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie
Kwitnienie
Dojrzałość zbiorcza

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: MORWY