Morwa CZARNA

21,00 PLN

Morwa czarna jest niższa od białej (osiąga wysokość 10 m). Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Jej owoce są purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne. Ojczyzną morwy czarnej jest Azja, w formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech.  W klasztorach z owoców morwy czarnej wyrabiano wino morwowe.Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B.

Nazwa botaniczna:

Morus nigra

Kategoria:

Status:

niedostępny

Wysokość:

1,2 m - 1,4 m

Stanowisko:

Słoneczne

Wytrzymałość na mróz:

Duża

Forma:

Roślina z gołym korzeniem

Przykładowe zdjęcie sadzonki:

Ulistnienie w zależności od pory roku

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Sadzenie
Kwitnienie
Dojrzałość zbiorcza

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: MORWY