Morwa CZARNA

21,00 PLN

Morwa czarna jest niższa od białej (osiąga wysokość 10 m). Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Jej owoce są purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne. Ojczyzną morwy czarnej jest Azja, w formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech.  W klasztorach z owoców morwy czarnej wyrabiano wino morwowe.Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B.

Nazwa botaniczna:

Morus nigra

Status:

niedostępny

Przykładowe zdjęcie sadzonki:

Ulistnienie w zależności od pory roku

Czas dostawy:

Wysyłka w ciągu 3 dni roboczych

PIORiN:

Paszport roślin jest to dokument który jest dołączony do każdej zakupionej rośliny. Potwierdza on, że oferowane w sprzedaży rośliny zostały skontrolowane i są wolne od organizmów szkodliwych.

Wysokość:

1,2 m - 1,4 m

Stanowisko:

SŁONECZNE

Wytrzymałość na mróz:

DUŻA

Kwitnienie:

MAJ , CZERWIEC

Sadzenie:

III-V, X-XII

Dojrzałość zbiorcza:

LIPIEC, SIERPIEŃ

Forma:

ROŚLINA Z GOŁYM KORZENIEM - zabezpieczona na czas dostawy

INNE PRODUKTY Z KATEGORII: Morwy